vineri, 19 martie 2010

Craiova, eterna…

„În Craiova poţi fi academician, rector, savant, Premiul Nobel – dacă nu ai relaţii (de trib, gaşcă, bisericuţă), dacă nu ai un Naş, un cumnat, un fiu în post mare, eşti pierdut, nici loc la cimitir nu obţii…” (Ion D. Sîrbu, Jurnal, 1988)
După mai bine de 20 de ani condimentaţi cu democraţie originală, lucrurile nu par a se fi schimbat deloc. Clanurile, găştile, bisericuţele sunt înfloritoare, suntem în plin feudalism – orice semidoct ajuns într-o funcţie devine pe loc senior şi îşi arondează feuda cu pupincurişti, rude, vasali dispuşi să plătească un tribut cât mai important. Aici dacă nu eşti fiu/fiică, nepot/nepoată, fin şi afin (în ale matrapazlâcului), ţuţăr sau amantă – nu ai nicio şansă. Toate celelalte calităţi (inteligenţă, pregătire profesională, experienţă etc.) sunt secundare, dacă nu terţe. Cel mai important este să fii „al cuiva” (să nu uităm de prima întrebare ce ţi se pune, tradiţional, în aceste locuri: „Al cui eşti, maică?”), indiferent în ce mod – o ură grea se lasă asupra celui ce îndrăzneşte să fie independent, să nu se înroleze sub nici un drapel, să fie, cu alte cuvinte, liber. În locul tuturor compromisurilor, ţi se iartă orice, mai puţin libertatea, independenţa.
Caragiale, invitat să se mute la Craiova, avea, ca de obicei, dreptate: „Monşer, în Craiova nu se vine, din Craiova se fuge!” Şi, din câte îmi povestesc prietenii, toată România tinde să devină o Craiovă imensă şi apăsătoare.

2 comentarii:

  1. O postare zdrobitoare, Mihai. Si cita dreptate amara ... Nu stiu cum sa-ti zic, gindul ca traim intr-un Ev Mediu nou romanesc, din care as vrea sa fug, ma tot tine de-o vreme.

    RăspundețiȘtergere
  2. Macar de-ar fi un nou Ev Mediu - am sti cum stam, s-ar schimba reperele, am actiona direct. Insa in situatia de acum, totul este acoperit de ipocrizia civilizatiei, democratiei, emanciparii, legalitatii. Nu exista onoare, ci doar onoruri, nu exista lupta dreapta, ci doar culise si meandre ostentativ politicoase. S-a creat un cerc vicios atat de... perfect, incat nu mai exista nici iesire, nici retragere onesta. Doar autoanulare - ceea ce convine tuturor, pentru ca ii lasi sa isi faca jocurile. Asa ca mi-e teama ca si fuga asta e tot in cerc.

    RăspundețiȘtergere